Flat Preloader Icon
Aktuelno Društvo

NACIONALNA NEDELJA PROMOCIJE DOJENJA 02 – 08. OKTOBRA 2023.

DOJENJE BLAGOTVORNO UTIČE I NA BEBU I NA MAJKU

Majčino mleko je savršena hrana za novorođenče i odojče, jer obezbeđuje pravilan rast i razvoj bebe. Prednosti dojenja su brojne i za dete i za majku. Bebe koje se doje su zdravije, otpornije na mnoge bolesti i infekcije, majčino mleko podstiče razvoj inteligencije, a između ostalog smanjuje i rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta, pojave alergija i gojaznosti deteta – naglašava dr Marija Vujković, pedijatar neonatolog u Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević” u Šapcu.

Majke koje doje brže se oporavljaju posle porođaja, brže vraćaju kilažu koju su imale pre trudnoće, imaju manji rizik od osteoporoze, multiple skleroze, od pojave anemije, postporođajne depresije, a dojenje majku štiti i od karcinoma jajnika i dojke. Kako ističe dr Marija Vujković, ne postoji loše majčino mleko, a mleko svake žene je jedinstveno i namenjeno je njenoj bebi. Svaka majka ima mleka, a veoma je mali broj žena koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da doje.

– Ne postoji zamena koja bebi u potpunosti može da obezbedi zadovoljenje potreba za pravilnom ishranom kao što to čini majčino mleko. Priroda se postarala da dojenje bude instinkt koji se dešava samim činom rođenja i uspostavlja bliski kontakt između majke i deteta. U našem porodilištu ukoliko se žena porodila prirodnim putem, prvi podoj je već u porođajnoj sali ili u prvih pola sata od dolaska bebe na svet. U slučaju carskog reza, podoj je posle dva sata – navodi dr Vujković.

Idealno bi bilo da dojenje traje 12 meseci, po mogućnosti do dve godine. Jer, majčino mleko je mnogo više od hrane. Kolostrumom koji je bogat antitelima, u prvim danima nakon rođenja majka svojoj bebi pruža idealnu imunizaciju. Uz ovo, majčino mleko sadrži idealan odnos vode, proteina, vitamina i drugih hranljivih materija koje su bebi potrebne, naročito u prvih šest meseci života.

BLAGOTVORNI UTICAJ DOJENJA NA BEBU:

– Obezbeđuje pravilan rast i razvoj bebe

– Podstiče razvoj inteligencije

– Štiti od mnogih bolesti i infekcija

– Dijabet se manje javlja kod dece koja su dojena u prvih šest meseci

– Smanjuje rizik od pojave alergija

– Smanjuje rizik od gojaznosti

– Smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta

BLAGOTVORNI UTICAJ DOJENJA NA MAJKU:

– Brži oporavak posle porođaja

– Brža normalizacija telesne mase

– Smanjuje rizik od pojave osteoporoze

– Smanjuje rizik od pojave anemije

– Smanjuje rizik od multiple skleroze

– Smanjuje rizik od postporođajne depresije

– Smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika

NACIONALNA NEDELJA PROMOCIJE DOJENJA 02 – 08. OKTOBRA 2023.

U Srbiji se Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ostalo

Aktuelno Društvo

Saradnja sa Hrvatskom u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite

Projektni tim Grada Šapca posetio je opštinu Velika u Hrvatskoj. Sa hrvatskim kolegama razgovarali su o budućoj saradnji u okviru
Aktuelno Politika

Potpisan ugovor o pošumljavanju i ozelenjavanju Šapca

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić danas je u Ministarstvu zaštite životne sredine sa ministarkom Irenom Vujović potpisao Ugovor o sufinansiranju realizacije