Flat Preloader Icon
Aktuelno Društvo

DRŽAVNA CEREMONIJA OBELEŽAVANJA 109. GODINA OD CERSKE BITKE

U Tekerišu kod Loznice održana je državna ceremonija obeležavanja 109. godišnjice od Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Na spomen obeležje položeni su venci u znak sećanja na više od 3.000 nastradalih civila, ali i na junake koji su dali život za odbranu otadžbine.

Na obroncima planine Cer, u selu Tekeriš, 19. avgusta 1914. godine, srpska vojska odnela je jednu od najslavnijih pobeda u Prvom svetskom ratu, suprostavivši se vojnoj sili koja je u tom momentu imala šest puta veću teritoriju i 11 puta više stanovnika. Zbog uspešno vođene vojne operacije, komadant Druge srpske arimije, Stepa Stepanović dobio je čin vojvode. Njegova strategija je primer kako se u ratu pobeda ne donosi brojem vojnika i oružjem, već taktikom, poručio je tokom svog obtaćanja ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Nikola Selaković koji je predvodio državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti cerskim junacima na spomen-kompleksu u Tekerišu.

– Na današnji dan pre 109 godina čitavim svetom odjekivala je jedna reč „Srbija!“. Nalazimo se na mestu koje je dalo povoda za taj odjek, na planini Cer koja je pre 109 godina ušla u legendu, u istoriju, koju je ispisivao naš srpski narod. I danas kao i te 1914.godine, divljenje još uvek traje i potvrđuje besmrtnost dela srpskog ratnika i vojničke genijalnosti Stepe Stepanovića koji je u ovom boju dobio čin vojvode. Ono što nikada ne smemo da zaboravimo i što je naša sveta dužnost, što kuca u svakome od nas, jeste da je ovu bitku dobio srpski seljak. Običan čovek, domaćin, onaj koga je Pašić nazvao „gunjac i opanak“, poručio je između ostalog u svom obraćanju okupljenima ministar Selaković.

Vence na spomen-kompleks položili su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Loznice, Šapca, okolnih gradova i opština, ambasada, kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

– Da bismo održali da dela cerskih junaka budu večna, svake godine se okupljamo na Ceru kako bismo poslali poruku da poštujemo i vrednujemo sve ono što su cerski junaci ostavili za našu državu i za čitav Mačvanski okrug. Ponosni smo što imamo na koga da se ugledamo kako se treba boriti za svoju zemlju i kako treba nastaviti sa borbom i u mirnodobsko vreme. Da nam ideali koje su imali naši preci i koji su znali kako se sa mnogo većom silom nego što je bila tada srpska vojska budu vodilja kako i mi danas treba da se borimo kako bi održali slobodu i nezavisnost Srbije, naglasio je gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić.

Nijedna druga zemlja tokom Velikog rata nije tako skupo platila svoju slobodu kao Srbija. Da se prošlost ne zaboravi, a herojski podvizi cerskih junaka zauvek pamte, kao čuvar ostaje spomen-obeležje na kojem piše: „Vaša dela su besmrtna“.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ostalo

Aktuelno Društvo

Saradnja sa Hrvatskom u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite

Projektni tim Grada Šapca posetio je opštinu Velika u Hrvatskoj. Sa hrvatskim kolegama razgovarali su o budućoj saradnji u okviru
Aktuelno Politika

Potpisan ugovor o pošumljavanju i ozelenjavanju Šapca

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić danas je u Ministarstvu zaštite životne sredine sa ministarkom Irenom Vujović potpisao Ugovor o sufinansiranju realizacije