Flat Preloader Icon
Aktuelno Društvo

OBELEŽENA 217. GODIŠNJICA BOJA NA MIŠARU

Državnom ceremonijom na spomen kompleksu Karađorđu i mišarskim junacima danas je obeležena 217. godišnjica Boja na Mišaru. Sveštenstvo Eparhije šabačke ispred spomenika održalo je pomen mišarskim junacima, a vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Mačvanskog upravnog okruga i Grada Šapca, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Državni sekretar Zoran Antić i v.d. pomoćnika ministra Miloš Kovačević, predvodili su državnu ceremoniju.

– Okupili smo se na polju Mišarskome, da časno i čestito, kako dolikuje našim slavnim precima, obeležimo 217. godišnjicu čuvenog Boja na Mišaru. Velikog slavnog boja srpske ustaničke i narodne vojske, pod komandom Vožda Karađorđa, boja koji se odigrao na ovome prostoru od 13. do 15. avgusta 1806. godine, i boja koji je u tom vremenu predstavljao jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog carstva, rekao je između ostalog državni sekretar u svom obraćanju.

Predsednik Skupštine grada Šapca, Nemanja Pajić je poručio da smo dužni da negujemo sećanje na mišarske junake koji su simbol srpske slobodarske istorije.

– Zahvaljujući ustanicima šabačkog kraja i pobedi koju su izvojevali, Mišar je postao prvorazredno identitetsko mesto u srpskoj slobodarskoj istoriji, na ponos našeg grada. Najbolji način da se odužimo junacima za slobodu je da radimo i stvaramo uslove kako bi naši sugrađani živeli bolje i kako bi našim potomcima ostavili lepšu i bolju zemlju. Nakon više od dva veka ova pobeda je i dalje veoma blizu u kolektivnom sećanju našeg naroda, a naša je dužnost da negujemo sećanje na mišarske junake zahvaljujući kojima danas baštinimo slobodu. Mi smo na putu da od Šapca napravimo grad budućnosti, mislim da taj put kreće sa Mišara. Živeo Mišar! Živela Srbija! – poručio je Nemanja Pajić.

Na Mišaru je danas u sklopu programa svečano otvorena i nova stalna muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru u sklopu rekonstruisane zgrade Doma kulture u ovoj mesnoj zajednici.

– Danas smo na pravom mestu u pravo vreme, 19. avgusta kao delegacija Grada Šapca bićemo na Ceru zato što treba da baštinimo sve ono što smo nasledili od naših predaka. Cena slobode grada Šapca, Srbije plaćena je velikim žrtvama i to generacije koje sada uživaju u slobodi i generacije koje će nas naslediti treba toga da se sećaju. Pored obeležavanja Mišarske bitke danas smo otvorili i novu stalnu muzejsku postavku u rekonstruisanom Domu kulture na Mišaru. Pre dve godine smo obećali da ćemo urediti tada ruiniran Dom kulture u ovoj mesnoj zajednici koji nije bio dostojan naših predaka. U novom ruhu zablistao je prošle godine, a danas njegove prostorije krasi i nova stalna postavka posvećena Boju na Mišaru. Ovde se nalaze originalne slike Milića od Mačve, Lalickog, a napravili smo i šanac koji je imitacija boja gde će svi posetioc imati mogućnost da naprave fotografije i na najbolji način se upoznaju sa istorijom našeg grada, naglasio je gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ostalo

Aktuelno Društvo

Saradnja sa Hrvatskom u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite

Projektni tim Grada Šapca posetio je opštinu Velika u Hrvatskoj. Sa hrvatskim kolegama razgovarali su o budućoj saradnji u okviru
Aktuelno Politika

Potpisan ugovor o pošumljavanju i ozelenjavanju Šapca

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić danas je u Ministarstvu zaštite životne sredine sa ministarkom Irenom Vujović potpisao Ugovor o sufinansiranju realizacije