Flat Preloader Icon
Aktuelno Društvo

Nemački slikar Florijan Fauš učesnik Jalovičke likovne kolonije

Nemački slikar Florijan Fauš koji trenutno živi i radi u Švajcarskoj ovih dana, kako ističe, uživa u prirodnim lepotama vladimiračkog kraja kao učesnik jedne od najstarijih manifestacija Jalovičke likovne kolonije koja je doživela svoj 46. saziv.

Florijan Fauš je diplomirao studije slikarstva na Kunstakademie u Diseldorfu, u klasi profesora Siegfried Anzinger, a zatim je završio i master studije na istom fakultetu i kod istog profesora. Veoma je priznat na internacionalnoj slikarskoj sceni, a ovog leta na poziv ovogodišnjih selektora Jalovičke likovne kolonije Dušana Stipića Dudvarskog i Ivane Dragosavljević upoznaje se sa kulturom i tradicijom Posavotamnave. Florijan predstavlja arhitekturu kao bojenu apstrakciju u tankim i providnim slojevima uljane boje, jedan na drugi i njegovi radovi biće deo postavke završne izložbe čije je otvaranje planirano u ponedeljak, 14. avgusta od 20 časova.

– U Jalovik sam stigao u subotu, ostaću ovde desetak dana. Jako sam zadovoljan, dopada mi se ambijent, ova radna atmosfera i odličan odnos sa kolegama. Inspiracija za moj rad upravo je iz ovog mesta i cele atmosfere koju osećam. Bio sam na rezidencijalnoj razmeni kao profesor na beogradskoj akademiji mesec dana gde sam radio i stvarao, a ovo je prvi put da sam na nekoj likovnoj koloniji u Srbiji, kaže Florijan Fauš.

Ovogodišnja kolonija okupila je i nekoliko umetnika iz Beograda i Novog Sada koji će u prostoru Doma kulture u Jaloviku stvarati do 14. avgusta, kaže selektor Dušan Stipić Dudvarski.

  • Naši utisci su odlični. Ljudi su divni, organizatori se trude da obezbede maksimalnu količinu pribora za rad, prostor je divan, nadamo se da će Dom kulture u Jaloviku uskoro biti u svom novom ruhu jr je preko potrebno da se prostor adaptira. Dogovor je da po jedan rad svakog umetnika ostaje u kolekciji Jalovičke likovne kolonije i opštine Vladimirci, dok će drugi radovi otići dalje na izložbe autora. Za umetnike kolonije ovakvog tipa su veoma važne, one su svojevrstan megdan za sve nas, na kom se vidi ko koliko i šta zna. Ima dosta kolonija u našoj zemlji, ali Jalovička je specifična po ovom prostoru u kom radimo i uvek kvalitetnoj selekciji umetnika. Prostor je monumentalan i odličan je baš za izvođenje takve vrste radova. Ja ove godine radim sa prirodnim materijalom – senom, a ima i umetničkih dela za koje se koristi zemlja, vuna i slično, ističe selektor Dudvarski.

Po tradiciji dugoj više od dve decenije program Jalovičke likovne kolonije obogatilo je i učešće mališana u okviru Dečje likovne radionice, koja se održava u prostoru Osnovne škole „Žika Popović“ u Jaloviku.

– Cilj dečje radionice je okupljanje, druženje i razmena ideja. Mališani se kroz ovu likovnu radionicu susreću sa novim tehnikama, ali i razmenjuju svoje dosadašnje znanje. Svake godine nam dolaze novi članovi, ali se vraćaju i stari koji su nekako odrastali upravo uz ovu likovnu radionicu svakog leta. Jedna od tema ove godine je humanost i Crveni krst, ali tokom nedelju dana deca će imati priliku da naslikaju sve što požele, kaže koordinatorka Dečje likovne radionice, Ana Ilić Jovičić.

Tokom gotovo pet decenija postojanja, Jalovička likovna kolonija ugostila je preko 200 umetnika iz zemlje i inostranstva i oformila zavidnu kolekciju umetničkih dela. Zahvaljujući pravilu da svaki umetnik svom domaćinu ostavi bar po jedan rad, Jalovik je postao jedinstvena galerija kakve na našim prostorima još uvek nije bilo. U poslednjih nekoliko saziva, umetnici borave u adaptiranom prostoru Doma kulture, a o njihovom boravku i uslovima u kojima rade brinu nadležni iz opštine Vladimirci i Biblioteke „Diša Atić“. Savremena umetnost koja se ovde prezentuje dobila je podršku i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Završna izložba radova nastalih u okviru Dečje likovne radionice predviđena je u petak, 11. avgusta u 19 časova, dok je svečano otvaranje završne postavke Jalovičke kolonije zakazano za ponedeljak, 14. avgusta u 20 časova u Domu kulture u vladimiračkom selu Jalovik.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ostalo

Aktuelno Društvo

Saradnja sa Hrvatskom u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite

Projektni tim Grada Šapca posetio je opštinu Velika u Hrvatskoj. Sa hrvatskim kolegama razgovarali su o budućoj saradnji u okviru
Aktuelno Politika

Potpisan ugovor o pošumljavanju i ozelenjavanju Šapca

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić danas je u Ministarstvu zaštite životne sredine sa ministarkom Irenom Vujović potpisao Ugovor o sufinansiranju realizacije