Flat Preloader Icon
Aktuelno Društvo

U Domu zdravlja „dr Draga Ljočić“– Podrška dojenju

U okviru Svetske nedelje dojenja, koja se ove godine obeležava pod sloganom „Omogućimo dojenje“ i traje od 01.-07. avgusta, u Domu zdravlja „dr Draga Ljočić“, organizovano je predavanje budućim majkama o značaju dojenja. Ovaj kontinuiran rad sa našim trudnicama i majkama obavlja se u školi roditeljstva u okviru patronažne službe.

Dobrodišlicu budućim majkama poželela je VMS i načelnik službe patronaže Danijela Marković, a predavač Katarina Vesić, VMS službe patronaže, govorila je o najčešćim problemima sa dojenjem i kako ih rešiti. Na današnjem predavanju ugostili smo dve mlade majke koje su prenele svoja iskustva i koje doje svoju decu.

Suzana Đurić je majka dvoje dece a Ilić Jelena je majka koja je na predavanju prisustvovala sa svojom četvrtom bebom koju doji , ali i sa suprugom koji joj je velika podrška .

Analizom Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ pokazano je da je u toku 2022. godine u porodilištima u Srbiji dojeno 30,3% od ukupnog broja rođene dece, a sa 15 dana starosti čak 65,5% majki je isključivo dojilo svoju decu. Ovi podaci ukazuju na značaj podrške koju žene dobijaju nakon izlaska iz porodilišta, ne samo od naših patronažnih sestara, već i od njihove neposredne okoline.

Uloga polivalentne patronažne sestre je neizmerno važna za podršku dojenju i ovi podaci su indikator kvaliteta rada PPS u Srbiji uz kontinuiran rad na povećanju procenta isključivo dojene dece u narednim godinama.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ostalo

Aktuelno Društvo

Saradnja sa Hrvatskom u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite

Projektni tim Grada Šapca posetio je opštinu Velika u Hrvatskoj. Sa hrvatskim kolegama razgovarali su o budućoj saradnji u okviru
Aktuelno Politika

Potpisan ugovor o pošumljavanju i ozelenjavanju Šapca

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić danas je u Ministarstvu zaštite životne sredine sa ministarkom Irenom Vujović potpisao Ugovor o sufinansiranju realizacije