Flat Preloader Icon
Aktuelno Društvo Politika

Usvojena Strategija o bezbednosti saobraćaja grada Šapca

Na jučerašnjem skupštinskom zasedanju šabački odbornici su usvojili Strategiju o bezbednosti saobraćaja za period od 2023. do 2026.godine, kao i Akcioni plan bezbednosti saobraćaja grada Šapca. U poslednjih nekoliko godina Grad Šabac na sreću nema nijedan izgubljen dečji život u saobraćajnim nesrećama, a u narednom periodu gradski Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju realizovaće brojne kampanje i aktivnosti u cilju unapređenja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca u novi četvorogodišnji period ulazi sa ciljem da statistika ne zabeleži nijedan izgubljen dečji život, kao i da se smanji broj saobraćajnih nesreća i poginulih lica. Ciljevi nadležnih podrazumevali su izradu Strategije o bezbednosti saobraćaja na putevima grada Šapca koja je i usvojena na poslednjem skupštinskom zasedanju, objašnjava sekretarka gradskog saveta, Katarina Tadić.

– Kreiranju Strategije o bezbednosti saobraćaja grada Šapca prethodile su brojne statističke analize i sa njom su formalizovani svi ciljevi kojima je naš Savet težio i ranije. Usvojena Strategija o bezbednosti saobraćaja odnosi se na četvrogodišnji period i njeni osnovni ciljevi su da Grad Šabac nema nijedno poginulo dete u saobraćaju, kao i da se za 50 procenata smanji broj poginulih lica i saobraćajnih nesreća na teritoriji Šapca. Prateći dokument strategije jeste Akcioni plan za implementaciju i on se sastoji iz svih aktivnosti kojima će zadati ciljevi biti lakše dostižni. Izrada strategije finansirana je sredstvima iz programa za rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji Grada Šapca, a kroz aktivnosti iz programa i u saradnji sa republikom Agencijom za bezbednost saobraćaja verujemo da ćemo ciljeve za ovaj predviđeni četvorogodišnji period i ostvariti, navela jeTadićeva.

Treba istaći da je Strategija o bezbednosti saobraćaja rađena u skladu sa najboljom međunarodnom i domaćom praksom i zasnovana je na pet stubova bezbednosti saobraćaja koji su promovisani od strane Ujedinjenih nacija, a to su – upravljanje bezbednošću saobraćaja, bezbedni putevi, bezbedna vozila, bezbedni učesnici u saobraćaju, kao i briga posle saobraćajne nezgode.

Trenutna statistika je ohrabrujuća. Najvažnije što treba istaći je da u poslednjih nekoliko godina Grad Šabac nema poginulo dete školskog uzrasta u saobraćajnim nesrećama. Gradski savet u narednom periodu realizovaće brojne aktivnosti u cilju unapređenja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

-U narednom periodu nas očekuju brojne kampanje koje se odnose na sve uesnike u saobraćaju, kao i uređenje zone škola na zahtev i molbu Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“, Muzičke škole „Mihajlo Vukdragović“ i Ekonomske škole „Stana Milanović“ u centru grada. Takođe su prediđene i kampanje usmerene ka najmlađima jer naš savet uvek posebnu pažnju posvećivao našim najmlađim učesnicima u saobraćaju, najavila je Tadićeva.

U strategiji o bezbednosti saobraćaja grada Šapca predstavljen je sistemski pristup bezbednosti saobraćaja koji se zasniva na principima promovisanim od strane Evropske unije čime je dokument strategije već usklađen sa svim evropskim normama.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ostalo

Aktuelno Društvo

Saradnja sa Hrvatskom u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite

Projektni tim Grada Šapca posetio je opštinu Velika u Hrvatskoj. Sa hrvatskim kolegama razgovarali su o budućoj saradnji u okviru
Aktuelno Politika

Potpisan ugovor o pošumljavanju i ozelenjavanju Šapca

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić danas je u Ministarstvu zaštite životne sredine sa ministarkom Irenom Vujović potpisao Ugovor o sufinansiranju realizacije