Flat Preloader Icon
Aktuelno Društvo

Vladimiračkim humanistima uručene zahvalnice i plakete

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen je danas u opštini Vladimirci, tradicionalnim uručenjem zahvalnica i plaketa humanistima koji su krv darivali više od 10, 20 i 30 puta, dok su ručne časovnike dobili građani koji su više od 50 puta na ovaj način iskazali svoju humanost.     

Kada se među ovogodišnjim nagrađenim dobrovoljnim davaocima krvi nalaze i predstavnici lokalne samouprave to dovoljno govori o podršci opštine Vladimirci u promociji dobrovoljnog davalaštva, a činjenica da je na svečanosti povodom obeležavanja 14. juna svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi nagrađeno 39 građana potvrda je masovnosti svake akcije koja se organizuje u ovoj posavotamnavskoj opštini. Za deset puta datu krv zahvalnicu je dobila načelnica Opštinske uprave Slavica Mirković, dok je ručni časovnik uručen Vladanu Miloševiću za 56 dobrovoljnih davanja krvi.

– Sećam se da sam prvi put dao krv pre nekoliko godina na inicijativu sekretara Crvenog krsta u Vlaidmircima, Petra Popovića i od tada sam redovni davalac. Jednostavno shvatio sam da je ovo izuzetno važno i da svaki zdrav čovek treba da bude humanista i svojim primerom motiviše druge građane jer na ovaj način ugroženim pacijentima spašavamo živote, kaže Milošević.

Meštanin Jalovika, Borivoje Đuričić na ovaj način humnost je iskazao više od 20 puta.

– Moje prvo učešće u akciji bilo je tokom vojnog roka i od tada sam krv davao i u organizovanim akcijama, ali i po potrebi za ljude kojima je krv bila potrebna prilikom lečenja, tako da je bilo i dosta neregistrovanih davanja čime sam davno prešao ovu brojku od 20. Imam pravo još dva puta, jer prelazim starosnu granicu za dobrovoljno davalaštvo, navodi Đuričić.

Dobitnik zahvalnice za više od deset učešća u dobrovoljnim akcijama je i meštanin Belotića Đorđe Petrović.

– Naravno da nam ova priznaja znače, ali najlepši osećaj je kada date krv i znate da ste nekome na taj način produžili i spasli život. Kao srednjoškolac sam prvi put dao krv, a od pre dve godine na moju inicijativu i supruga se pridružila akcijama, tako da sada zajedno dajemo doprinos čitavom društvu, kaže Petrović.

Predsednik opštine Vladimirci Goran Zarić naglasio je da su zahvalnice, plakete i ručni časovnici samo simboličan znak pažnje za dobrovoljne davaoce, jer je njihova humanost neprocenjiv doprinos čitavom društvu.

– U Vladimircima imamo veliki broj ljudi koji su dobrovoljni davaoci i drago nam je što možemo da se pohvalimo povećanjem tog broja u poslednjih nekoliko godina. Ovo je izuzetno značajno za čitavo društvo, njihov doprinos je nemerljiv i neprocenjiv, a mi na ovakvim tradicionalnim okupljanjima želimo da im stavimo do znanja da smo kao lokalna samouprava uvek tu da ih podržimo i da se i lično uključimo u dobrovoljne akcije, ističe predsednik opštine Goran Zarić.

Sekretar Crvenog krsta Vladimirci, Petar Popović kaže da je na ovogodišnjem okupljanju nagrađeno 39 dobrovoljnih davalaca.

– Na ovogodišnjem obeležavanju Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi uručili smo sedam ručnih časovnika za više od 50 puta datu krv, sedam priznanja za više od 30, a 20 za više od 20 puta datu krv. Zahvalnice za deset davanja dobilo je petoro Vladimirčana. Plaketa „Široko srce“ pripalo je Crkvenoj opštini Provo koja dva puta godišnje organizuje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, ističe Popović.  

Inače, po dobrovoljnom davanju krvi najviše su se istakla tri grada i osam opština Srbiji. Kako navode u Institutu za transfuziju krvi Srbije, tri najhumanija grada u Srbiji su: Požarevac, Pirot i Vranje, a što se opština tiče Lazarevac, Štrpce, Despotovac, Bačka Palanka, Inđija, Babušnica, Preševo i Obrenovac. U Mačvanskom okrugu prednjače gradovi Šabac i Loznica, a od opština upravo vladimirački kraj. 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ostalo

Aktuelno Društvo

Saradnja sa Hrvatskom u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite

Projektni tim Grada Šapca posetio je opštinu Velika u Hrvatskoj. Sa hrvatskim kolegama razgovarali su o budućoj saradnji u okviru
Aktuelno Politika

Potpisan ugovor o pošumljavanju i ozelenjavanju Šapca

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić danas je u Ministarstvu zaštite životne sredine sa ministarkom Irenom Vujović potpisao Ugovor o sufinansiranju realizacije